Mad til glutenallergikere
Glutenallergikere kan ikke tåle rug, hvede, byg og havre. Men de kan spise majsmel, rismel, boghvedemel, sojamel og kartoffelmel uden problemer.
Der findes forskellige melprodukter, som er beregnet for glutenallergikere, og som giver bagværk, der ligner almindeligt hvedebrød forholdsvis meget: Lidano Pre-mix, Dannevirke Brødmix og Toro Mel. Men det er ikke strengt nødvendigt at købe en af de glutenfri melsorter. Hvis man selv bager marengs, kransekage og kokosmakroner, er man sikker på, at de ikke indeholder hvedemel, og lagkagebunde kan bages med kartoffelmel i stedet for hvedemel. Kagecreme indeholder heller ikke hvedemel, hvis den er jævnet med Maizenamel.
Til glutenallergikere bør man undgå alle varer, der indeholder hvedemel. Det gælder bl.a. spaghetti, købte stegte løg, cremepulver, pølser, pålæg med mel (f.eks. leverpostej), rasp (f.eks. på panerede fisk). Mayonnaise, remoulade, sennep, ketchup, marcipan, lakrids, fyldt chokolade og fyldte bolcher kan også indeholde hvedemel. Hvis man læser varedeklarationen grundigt (og går uden om varer uden deklaration) skulle man være på den sikre side.
MadABC.dk bringer opskrifter stammer fra Inga Lund: Cøliaki. Dansk Cøliaki Forening 1982. Andre er ganske almindelige opskrifter, hvor der blot ikke indgår hvedemel. På biblioteket findes kogebøger med glutenfri opskrifter.
Brugernes vurdering
5,0
(
1
stemmer)
Siden er blevet set 1.725 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Du er nu logget ind og siden er tilføjet til din Bog
Der er allerede en bruger med det brugernavn.