Logo

maoisme

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

: Mao Zedongs videreudvikling af marxisme-leninismen. Som egentlig filosofisk system konstitueredes maoisme fra 1950erne under indtryk af udviklingen i USSR og den kinesiske-sovjet strid, men byggede på de kinesiske kommunisters erfaring tilbage fra 1920erne. Ifølge maoisme bestemmes processerne i natur og samfund af kampen mellem tingenes iboende modsætninger (jf. dialektik). Samfundets økonomisk basis er bestemmende for den ideologiske overbygning, men til forskel fra sovjetmarxismen betoner maoisme at kulturelle og politiske forandringer er vigtige mål for revolutionær praksis. Klassekampen fortsættes under proletariatets diktatur for at holde kapitalistisk-borgerlige elementer nede, og bureaukrati i det kommunistiske parti bekæmpes ved brug af masselinie, fx ved politiske masse kampagner som Store Spring Fremad og Kulturrevolutionen.

 

Modsætninger inden for folket er ikke-antagonistiske dvs. kan løses, mens modsætninger mellem folket og dets ydre eller indre fjender er antagonistiske, dvs. uløselige. Maoisme har på globalt plan betonet bondemassernes rolle i den anti-imperialistiske kamp og med tre-verdens-teorien opstillet supermagterne USA og USSR som modstandere. Maoisme var, under betegnelsen Mao Zedongtænkningen, det kinesiske kommunistpartis teori indtil Deng Xiaopings magtovertagelse efter Mao Zedongs død. Med forfatningen af 1982 afløstes endeligt teorien om klassekampens fortsættelse under socialismen' som den vigtigste politiske opgave af de fire moderniseringer, dvs. økonomisk vækst. Maoisme inspirerede det europæiske og amerikanske ungdomsoprør, især ved kritikken af autoriteterne og vægten på massebevægelser.

 

........................................................................................................................

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 690 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem vil du helst have som ny statsminister?
Effektiv reklame - klik her