(citrus grandis): ugli; den største af alle citrusfrugter; har meget tyk skal, bittersødt og lidt tørt kød. Regnes for stamform til grapefrugt; dyrkes i SØ-Asien og Israel.
Først kom Pomelo. Og ud af den blev grapefrugten udviklet. Familieskabet er ikke til at tage fejl af, bortset fra at Pomelo'en er sødere, og har større saftpuder. Pomelo'en kan spises som grapefrugt, koges til marmelade eller i hønsesalat, blot du fjerner hinden omkring frugtkødet. Pomelo kommer oprindeligt fra Sydøstasien, men dyrkes i dag også i Middelhavsområdet.
En kæmpe stor citrusfrugt, der kan blive 20-25 cm i diameter, minder
meget om grapefrugt. Den kan fås både i en gul og en rød variant. Pomelo har før været kendt som pompelmus.
Skallen bliver anvendt til sukat, og skal der kandiseres citrusskaller til julekonfekt, er det rigtig godt at anvende skallen af pomelo. Den er meget nem at skrælle, og pågrund af sin størrelse er det nemt at fjerne det meste af den hvide hinde. Kog skallerne i en anelse vand til de er bløde. Kom dem i en lage af sukker og vand og kog skallerne møre og "gennemsigtige". Bred dem ud på et stykke bagepapir og lad skallerne tørre.
Frugtkødet minder i smag om grapefrugtens, men kan virke lidt mere tør, derfor egner pomelo sig bedst til retter med en god og sødlig vinaigrette. Tilbered en salat af pomelo, avocado, brøndkarse og dampede hjertemuslinger. Dryp med en vinaigrette af olivenolie, æblevinaigre og honning. Ligeledes er pomelo god til asiatiske retter med nudler, hvor den lidt bitre, men alligevel meget behagelige smag gør underværker sammen med soya og fishsauce.