Salt
Det vi i daglig tale benævner salt, er en kemisk forbindelse mellem klor og natrium, og sælges oftest i form af kogsalt eller groft salt, hav-, eller urtesalt (salt blandet med forskellige tørrede pulveriserede krydderurter). Salt er nødvendig for os, og findes normalt i mange af vore daglige næringsmidler. Vi skal beregne ca. 4 gram i den daglige kost, men for meget salt skader helbredet, og mange danskere spiser for meget salt, hvilket kan afstedkomme hjerte-/kredsløbsforstyrrelse m.m. Salt forekommer rigeligt i naturen i havet og i salte indsøer.
Salt er det vigtigste krydderi for mange, og kan være svær at erstatte, men hvis lægen fraråder salt i maden, bør man erstatte saltet med andre krydrende smagsemner. Vær varsom med salt, når der tilsættes bouillonterninger eller soyasauce, eller hvis retten indeholder saltede produkter i forvejen. En suppe bør skummes før salt tilsættes for at gøre den mere klar. Smag først til med salt og dernæst kan retten tilsættes andre krydderier. Hvis retten er for salt kan rodfrugter bl.a. kartoffelstykker måske redde den eller et drys sukker. Groft salt eller havsalt kan kværnes i saltbøsse.
Salt kommer altid fra havet. På ære.
Selv der, hvor minearbejdere i dag sidder og udvinder salt, var der hav før i tiden. Det er så fordampet i tidens løb, og tilbage var saltet, der efterhånden blev dækket af andre stenmasser. I dag kommer dette salt mest for dagens lys, når det bliver opløst i vand. Det sørger enten naturen for, eller også hjælper mennesket til med vandledninger og pumper. Og så bliver det inddampet, mest med tryk og damp. Tidligere kogte man salt i store pander, og derfor hedder det den dag i dag kogesalt - og altså ikke fordi vi bruger det i pastavandet. Ved havsalt sparer man hele omvejen rundt om bjerglagene og nogle millioner år. For at vi kan få fat i havsaltet, bliver havvandet ledt over i specielle saltgardiner, hvor det på et eller andet tidspunkt fordamper, så saltet bliver tilbage. Det skal ganske vist renses grundigt, men smager alligevel ikke kun salt, - det smager netop af hav. Hvis der også er jod i (det er godt for skjoldbruskkirtlen), er det særlig godt. Andre tilsætnings-stoffer som urter og vitaminer kan man få både friskere og bedre andre steder.
Brugernes vurdering
5,0
(
1
stemmer)
Siden er blevet set 773 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Du er nu logget ind og siden er tilføjet til din Bog
Der er allerede en bruger med det brugernavn.