Logo

Squash

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
1.
grønsag i familie med græskar; forekommer gul, grøn og hvid.
Kaldes også zucchini, courgetter = italiensk betegnelse for denne græskartype.

Squash tilhører græskarslægten, Cucurbita. Den er en kær grønsag med mange navne. Squash er amerikanernes navn for den, de franske kalder den Courgette og italienerne Zucchini. I England hedder den Baby marrow, da den er en mellemting mellem agurk og græskar og herhjemme går den under pseudonymerne minigræskar og mandelgræskar.
Squashen har været dyrket af Amerikas oprindelige befolkninger gennem århundreder og dens frø blev bragt til Europa med de andre rigdomme de spanske erobrere fragtede hjem. Frøene kom hertil i 1500-tallet og siden er der frembragt utroligt mange sorter.
Det er svært at sige hvilke sorter, der hører sammen og under hvilke navne man skal rubricere dem. Der findes store og små, korte og lange, runde og kølleformede, glatte og rynkede. Farverne kan variere fra hvid over gul til grøn. Men fælles for dem alle er at de er kaloriefattige, vitamin- og mineralrige og uden nogen bemærkelsesværdig smag. Og der kommer stadig nye sorter til. Dhudi, der er en aflang agurkeagtig art, indføres fra Kenya. Cayote, der er en pæreformet frugt, stammer fra Brasilien. Zapallitos, som er kugleformet og grøn, stammer fra Argentina, ligesom den hvide tallerkenformede UFO og Hokaido fra Japan.
Squashen er forholdsvis ny i Danmark, men har været dyrket og husligt anvendt i middelhavslandene i lange tider. Den bør plukkes mens den endnu er umoden og slank, da kødet på det tidspunkt smager bedst og kernerne er hvide og bløde, så de kan spises med. Bliver squashene for store, kan de stadig spises, men så må kernerne skrabes ud og skrællen fjernes. Der er nogle sorter som er uspiselige i moden tilstand, fordi de så er træede, tørre og kedelige. Selv om squashen findes både i en sommer- og en vinterudgave, er de svære at opdrive i den mørke tid også selv om det går an at opbevare dem vinteren over. l det hele taget er det en sæsonvare, hvor udbuddet er størst i september og oktober måned. Squashtypen Hokaido kan dog opbevares til hen i februar.
Squash kan anbefales til diabetikere, og til folk på skånekost er den fortrinlig i kogt tilstand.
Tilberedning:
Squashen skylles og rodenden skæres bort.
Den kan spises rå i salater eller steges let på en pande. Koges den skal den have ca 3-5 min i letsaltet vand. Den egner sig dårligt til frysning, men til gengæld kan den syltes som asier eller man kan lave marmelade af den.
Squashen er en sæsonvare, der er meget billig i højsæsonen, men den kan
være vanskelig at opbevare. I køleskabet kan den holde sig i ca 3 uger, hvis man blot holder den udenfor tomaternes rækkevidde.
Store og ældre squash kan man, efter de er skrællet og kærnerne fjernet, bruge på samme måde som græskar.
Planten er let at dyrke og den giver et stort udbytte pr plante.
2.
= kold drik baseret på presset frugtsaft (fx lemon og squash).
Eller appelsin sodavand fra Tuborg
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.405 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem vil du helst have som ny statsminister?
Effektiv reklame - klik her