Logo

måger

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

måger

 

skrigende måge, som nu måske bliver fredet?

 

Belastende måger må stadig plaffes ned

Selvom mågerne fredes, så ændrer det intet ved kommunernes muligheder for at få lov at skyde generende bymåger

 

Skrigende plageånder skal fredes

Mågerne skal fredes, mener miljøministerens Vildtforvaltningsråd. Skal de skydes, kræver det særlig tilladelse.

 

Vildtforvaltningsrådet - under Miljøministeriet - vil frede mågen

Skrigende måger, der holder folk vågne om natten, er et stigende problem i havnebyer landet over. Kravet fra borgerne til kommunerne om indgriben overfor larmen er derfor voksende.

 

Men Vildtforvaltningsrådet, der rådgiver miljøministeren i principielle spørgsmål om jagt og vildtforvaltning, vil nu overraskende frede mågerne.

Står det til rådet, som der er tradition for, at miljøministeren følger, så skal svartbag, sølvmåge og sildemåge fremover fredes, så det bliver ulovligt at drive jagt på dem.

Det glæder Christian Hjorth, der er mangeårigt medlem af Vildtforvaltningsrådet for Dansk Ornitologisk Forening, og som står bag forslaget.

- Ifølge de jagtetiske regler så skyder man dyr og fugle for at spise dem, og det gør man jo ikke med måger, som bare smides væk, siger han.

Hidtil har der været jagttid på måger fra 1. september til 31. januar, når ynglesæsonen er slut. Hvis miljøminister Ida Auken (SF) blåstempler forliget i Vildtforvaltningsrådet, bliver det kun muligt at regulere generende måger væk efter en særlig tilladelse fra Naturstyrelsen.

Men det kræver, at man kan påvise klare gener i form af eksempelvis farer på menneskers sundhed. Såsom at mågerne larmer så meget, at man ikke kan sove.

Fredningen af mågerne kommer på trods af, at eksempelvis de store sølvmåger, langt fra er en sjælden art. Tværtimod er de i kraftig vækst på grund af mangel på naturlige fjender. Et enkelt mågepar kan på få år blive til en hel koloni på byens tage.

- Vi er godt klar over, at sølvmåger ikke er en truet art. Men jægere har svært ved at kende forskel på mågearterne. Og aftalen bringer jagtreglerne op på et moderne niveau, hvor det bliver fastslået, at man ikke bare kan skyde måger for sjov, siger Christian Hjorth, som kalder aftalen "et rigtigt godt forlig set fra fuglebeskyttelsessiden".

 

 

måger

Mågerne fredes, men kommuner har stadig mulighed for at skyde dem, hvis man vurderer, at de er generende.

 

Selvom Vildtforvaltningsrådet foreslår de store måger fredet og den nuværende jagttid i efteråret fjernet, vil det på ingen måde ændre mulighederne for at regulere på bestanden af de måger, der generer mange mennesker inde i byerne.

Det slår Dansk Ornitologisk Forening (DOF) fast.

 

- Kommunerne vil fortsat som nu kunne søge Naturstyrelsen om tilladelse til at skyde måger, der giver problemer ud fra reglerne om vildtskader. Det sker der ingen ændring i, siger formanden for DOF, Christian Hjorth.

 

- Vildtforvaltningsrådet piller med sin indstilling til miljøministeren slet ikke ved mulighederne for fortsat at kunne søge tilladelse til at regulere måger i byerne. Det er fortsat en sag mellem kommuner og Naturstyrelsen, som vi ikke blander os i, siger Hjorth.

Han peger på, at forslaget fra Vildtforvaltningsrådet alene har til formål at sætte en stopper for almindelig jagt på måger, som, han mener, tiden er løbet fra.

 

- Det er det sidste hjørne, hvor vi mangler at bringe jagtreglerne op til moderne tid og sætte en stopper for en jagt, der, i modsætning til al anden jagt, jo ikke har til formål at skyde noget, som man efterfølgende spiser.

 

- For måger spiser man jo ikke. Dem smider man væk, og det er uetisk, siger Christian Hjorth.

Han mener også, at mange af de tusinde måger, der skydes hvert år på den konto, ikke er til gene og slet ikke inde i byerne. Det er snarere trækmåger i modsætning til de mere bofaste mågekolonier, der plager beboere i mange havnebyer om sommeren.

Endvidere er det ifølge DOF svært at kende de unge måger fra hinanden. Der optræder fem arter af større måger i Danmark i jagttiden. To af de arter er allerede fredet, men jægerne kan slet kende arterne fra hinanden, specielt de unge fugle. mener DOF.

 

Hidtil har der været jagttid på måger fra 1. september til 31. januar, når ynglesæsonen er slut. Hvis miljøminister Ida Auken (SF) blåstempler forliget i Vildtforvaltningsrådet, er det slut med det.

Men det vil altså fortsat som nu være mulighed for at søge om tilladelse til at skyde generende måger væk efter en særlig tilladelse fra Naturstyrelsen. Såsom at mågerne larmer så meget, at man ikke kan sove.


måger

Stormmåge


Måger: slægter af mågefugle med bøjet overnæb, ret kraftige ben og oftest lys fjerdragt, bl.a. ride, svartbag, selvmåge, hættemåge og stormmåge.


måger

Hættemåge


måger

Sildemåge


måger

Svartbag


........................................................................................................................


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.042 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her