Beder er både over- og underjordiske. Nogle vokser under jorden, andre over. Rod
beder og blad
beder er således samme plante, men hvor det hos rod
bederne er roden, der er den udviklede, er det hos bladbeden bladet og stænglen, der er udviklet.
Af rod
beder er der rødbeden, som er ganske godt kendt, i hvert fald i Danmark, men der findes også en gul bede. Fra gammel tid har der ligeledes været en hvid rodbede, men hvis den overhovedet findes mere, er den uhyre sjælden.
Til blad
bederne hører sølvbede, rød bladbede og af og til ses også en gul bladbede. De fås også som et mix, ikke særligt kønt, synes jeg, men måske meget godt, hvis der er pladsmangel i haven. Bladbeden er knap så udbredt herhjemme, men i lande som Frankrig og Italien har de deres faste plads i mange lokale retter.
Beder er sunde
Beden hører hjemme i Sydeuropa, formodentlig i Italien, men den er svær at placere, da den allerede blev dyrket i forhistorisk tid. I sin oprindelige form lignede den vores sølvbede. Romerne holdt mest af bladene, og der er stadig i Frankrig og Italien tradition for, at man ikke blander stængel og blade.
Både rod- og blad
beder har været dyrket i de gamle klosterhaver, og sunde er de. Rød
beder blev dengang anvendt mod blodmangel og som mavemedicin. Men også i dag er der god grund til at sætte alle slags
beder på menuen, for de har et højt indhold af A-vitamin og kalium.
Smagen af
bederMen
beder behøver man ikke kun spise, fordi de er sunde. De smager også godt. Sølvbeden er også blevet kaldt "husmandsasparges", måske fordi stænglen i smagen kan minde lidt om asparges - lidt mere krydret synes jeg dog. Men smagen er fin, både i stængel og i blade.
Bladene kan anvendes på samme måde som spinat eller spidskål, og både stængel og blade kan blancheres, sauteres og spises rå. Server en salat af fintsnittet bladbede, blot dryppet med en vinaigrette med honning, og drys til sidst med nødder - nemt og godt. Jeg bruger ofte sølvbede og røde blad
beder i wokretter eller til nudler. De fylder godt, er smukke, smager godt og kan mixes med mange krydderier, og der er mad til mange i en stor blad bede. Stuvning af sølv
beder, krydret med muskat og hvidløg er en klassiker, og fortrinlig til frikadeller. Bladene er også gode sauterede og blandet med soltørrede tomater og parmaskinke.
Rød
beder og frugt
Den gule bede og rødbeden kan koges, bages, syltes eller blot nydes rå. Rød
beder er gode sammen med frugt, æbler og pærer, men også peberrod, anis og korian der passer godt til røddernes lidt "grove" smag. Tilsæt en af delene til de syltede rød
beder eller riv rå rødbede og lav en marinade af extra jomfruolivenolie, rødvinsvinaigre og knuste koriander- eller anisfrø. Et godt alternativ til syltede rød
beder som tilbehør til de traditionelle danske middagsretter. Men også kokos går godt til rød
beder: Tilbered en suppe af kogte, blendede rød
beder og løg, smag suppen til med kokosmælk, lidt ingefær og kaffirblade. Ganske godt, og farven er fantastisk. Rød
beder fås både runde og aflange, de aflange er smarte at anvende til syltede rød
beder, da skiverne bliver ensartede, men de runde smager bedst, derfor bruger jeg dem.
Bladene fra rød
bederne kan sagtens spises, især de små og fine blade. Anvend dem på samme måde som spinat eller som blad
bederne. Når rodbedebladene bliver for grove, kan man ty til de nye typer af salater som mangold - en krydsning af rødbedeblade, rød bladbede og rabarber, eller til red eller yellow chard - et lille blad med rød eller gul stilk, også i familie med blad
beder. De er også gode i salater blandet med mizuna, rucola eller frisee. Dryp med en frugt eller bær vinaigre og drys med lidt hindbær eller måske gul kiwi, afhængigt af om det er røde eller gule blade.
Mini-
bederSom med mange andre grønsager findes også sølv
beder og rød
beder i mini. Mini sølv
beder er især velegnede til at anvende hele, fødteks. gratineret med ost eller i en meget grov rå salat, hvor man blot skærer den igennem på langs og marinerer med en god vinaigrette. Mini rød
bederne fortjener også at forblive hele med rod, stilk og blad. Skræl forsigtigt roden og skær den igennem på langs, pensl rod og blade med olivenolie og drys med salt og peber. Læg rød
bederne med blade på en bageplade og dæk bladdelen godt med folie. Bag rød
bederne i ovnen i ca. 30 minutter. Server mini rød
bederne med citron eller lime som garniture til kylling eller fisk.