Faktisk skulle man spise kartofler hver dag, fordi de har så mange anvendelsesmuligheder: Til salater, dampkogte, mosede, purerede, ovnbagte, i gratiner, tærter, gryderetter og supper m.m. Det bedste er dog at få lov til at nyde helt nyopgravede kartofler. Der skal ikke meget plads til, for at man selv kan dyrke kartofler; det er nok med en spand på altanen.
Kartoflen stammer fra Sydamerika og kom til Europa med opdagelsesrejsende engang i 1500- eller 1600-tallet. Det tog yderligere et par hundrede år, inden den fik sit gennembrud, men så kom der hurtigt masser af nye sorter, og hvert land har udviklet typer, der passer til det lokale klima og de jordbundsforhold, man har.
Man kan vælge mellem faste og melede kartofler alt efter, hvad man skal bruge dem til, og selv udseende og farvenuancer kan være forskellige. Hvis kartofler opbevares korrekt, kan de holde sig i op til et år. De skal ligge køligt og mørkt for ikke at udvikle solanin, et giftigt stof, der gør kartoflen grønlig.