Du er her:
Forside
> Bladselleri
Bladselleri
Print med billeder
Print uden billeder
Vil du undgå sort skærm på din PC?
Klik her og hold skærmen tændt mens du læser
Bladselleris historie er identisk med knoldselleris og bladsellerien menes at være den oprindelige kulturform for selleri. Til forskel fra knoldselleri udvikler den dog ingen knold, men kraftige bladstilke, der kan, bleges ved tildækning, og så kaldes planten blegselleri.
På engelsk kalder man bladselleri for celery og knoldsellerien for celeriac. I det gamle Ægypten, Grækenland og Rom brugtes bladselleri både til madlavning og i lægekunst. I Homers »Odysseen« omtales en plante, Selinon, som menes at være bladselleri.
Bladselleri findes i ca 30 arter og de typer vi kender idag, er et resultat af en forædlingsproces foretaget i Italien i det 16. årh. De 2 typer, vi benytter herhjemme, den gule og den grønne, er udviklet på baggrund af amerikanske sorter.
I USA er bladselleri en populær spise, hvor bladene indtages rå og gerne som appetitvækker før morgenmaden.
Den karakteristiske smag skyldes æteriske olier, som varierer fra art til art.
På grund af sin stærkt krydrede duft har bladselleri også været anvendt som begravelsesplante, ligesom man har ment, at dens stærke aroma har virket ophidsende og derfor været et virksomt elskovsmiddel.
Tilberedning: Bladselleriens stængler pilles fra hinanden, skylles godt og rodenden skæres fra. Både stilke og blade kan bruges i madlavningen.
Hvis de yderste stængler er grove. kan man ribbe eller skrælle dem.
Bladselleri er anvendelig i enhver salat og har stilken tabt sin sprødhed, kan den lægges i iskoldt vand (en 1/2 times tid), så genvinder den sin karakter.
Bruger man den i sammenkogte retter, skal den ikke koges med for længe, da den så bliver blød og slap. Giv den højst en 3 minutters tid, så den er let sprød og knasende når man spiser den.
Bladselleri kan holde sig i køleskab i flere uger, hvis den er pakket passende ned i en plastpose.
Tweet
Print med billeder
Print uden billeder
Forrige: Bladbede
Næste: Blanc de blancs - vin
Klik på den smiley du vil give denne side
Brugernes vurdering
5,0
(
1
stemmer)
Siden er blevet set 2.655 gange -
Se og skriv kommentarer herunder
.
• Glansfisk
• Sumak - Rhus coriaria
• Havkat - koteletfisk - Anarhichas lupus
• Turkey
Kommentarer og debat mellem læsere
Navn
*
:
E-mail
*
:
Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
Kommentar
*
:
Få besked når der kommer en ny kommentar til denne artikel
Modtag nyhedsbrev fra lexabc.dk
Vis alle kommentarer...
Vi elsker jeres billeder
❤
×
Min Bog
×
Min Bog
×
Allerede bruger
E-mail
*
Password
*
Glemt password
Ny bruger
E-mail
*
Password
*
Gentag password
*
Navn på bog
*
Post nr.
*
Køn
K
M
Fødselsdato
Tlf.
Min Bog
×
Du er nu logget ind og siden er tilføjet til din Bog
Brugeren eksistere allerede
×
Der er allerede en bruger med det brugernavn.
Leksikon
Mad leksikon
Almen viden quiz
Året der gik 2022 quiz
Antik
Arkitektur
Biografi
Blomster
Byer
Drikke
Dyr
Fisk
Flod / sø
Folk
Folketing
Forfatter
Frugter
Fugle
Grundstof
Historie
It / computer
Jura
Kalender
Kemi
Kendte
Kirker
Krig
Kunst
Latin
Mad
Mennesket
Metal
Musik
Mål og meter
Natur
Offentlige
Planter
Politiker
Religion
Seværdighed
Sport
Sprog
Stat / land
Teater
Teknik
Tilstand
Titel
Udtryk
Vejr
Virksomheder
Ø / øgruppe
Tilmeld nyhedsmail her
Nyeste kommentarer
sigurd haugerud
finnes det en liste over mannskap på Vejrstation Danmarkshavn fra 1973. Evt med adr mob nr osv
Hans Lützhøft
Tak for ovenstående. Jeg mener at have læst, at den sidste forfatter på slægtsbogen, Hans Holten Lützhøft, motorsagkyndig i...
Bitten Lange
Whisky a gogo var en skøn lille disco- bar, meget in - som lå i samme opgang som Rest. Italiano, men til højre, , hele hjørnet mod...
Anna Birthe Bach
Jeg har fået den flotteste grønne saftige slyngplante ud af en pose frø med malabarspinat. Nu glæder jeg mig til at tage den først...
Er du et omvandrende leksikon?
Prøv vores nye quiz...
Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
De er gode
Det er ligegyldigt
De er meget irriterende
Stem
Del
Se alle vores afstemninger her...