De søde kartofler er begyndt at blive anvendt mere og mere i forskellige retter, ikke mindst på grund af interessen for asiatisk mad. Den søde kartoffel er mindst lige så sund som vores sædvanlige kartoffel.
Den søde kartoffel er enten orangegul eller hvid indeni. Den orange har en sødere smag, der passer godt sammen med ingredienserne i eksotiske køkkener. Den kan også bages hel i ovnen, men på grund af den lidt søde smag er den ikke så god at koge. Sød kartoffel dyrkes i alle varme lande; formodentlig stammer den fra Mexico.
Yams og cassava er andre stivelsesrige rodknolde, der findes i mange varianter. De har en hårdere, ofte behåret skræl og er vigtig basiskost i mange tropiske lande. De skal tilberedes, inden de kan spises.
Sødkartoffelen (Ipomoea batatas ) blev bragt til Europa med Columbus og er idag en meget populær rodfrugt i mange tropiske lande. Den kan ikke dyrkes i Danmark, men er at finde i handelen. Den smager som en kogt kartoffel dyppet i sukker og fra USA skelnes der mellem to forskellige batatas; en med fast kød, der har gul orange farve og som har fugtig konsistens efter kogning, og en med lyst kød der får en melet konsistens efter kogning. I troperne laver man også kartoffelchips af sødkartoflen.