Ananas er en tropisk vækst. De kaktuslignende frugter er en blomsterstand med mange sammenvoksede bær. Frugtkødet er aromatisk og meget saftigt. Modne frugter er orangefarvede, umodne pletvis grønne. De hårde skæl kan ikke spises. Ved indkøbet kan man føle efter, om frugten giver let efter ved et tryk. Frisk ananas importeres hele året fra Sydafrika, Kenya, Azorerne m.fl. Ananas spises naturel som dessertfrugt. Fås også på dåse i skiver eller småstykker.
Ananas comuusus, eller Ananas comosus L.
stor, kogleformet frugt med duftende og sødt frugtkød. Fås frisk, på dåse og kandiseret. Ananas indeholder ingen stivelse, eftermodner ikke og må følgelig plukkes moden. Ananas anvendes frisk eller kogt fortrinsvis i desserter, i caribisk og asiatisk køkken tillige i retter med kød, fisk og skaldyr. Stammer fra Sydamerika, dyrket i væksthuse i Europa fra 1500-tallets anden halvdel, dyrkes i dag i tropiske og subtropiske egne over hele verden.
Ananas er en agavelignende tropisk plante, som stammer fra Brasilien, hvor de vilde former stadig findes. Som kulturplante var den udbredt over store dele af Syd- og Mellemamerika, da europæerne kom til Amerika. Senere spredtes kulturen til andre verdensdele, og i dag dyrkes ananas overalt i de tropiske egne. Også i Europa har dyrkning været forsøgt. Selv i Danmark har der, på nogle herregårde og i Rosenborg Slotshave, været dyrkning af ananas i væksthus.
Ananasplanten er enkimbladet og består af stive, tornede, sivagtige blade, ca. 1 m lange, som vokser i roset. Blomsten skyder op fra rosettens midte med en kort, men kraftig stængel. Herpå dannes frugten, som består af en kødfuld, koglelignende samlefrugt. Stilken er vokset igennem frugten og afsluttes med en lille bladroset, hvorved ananassen får det udseende vi kender.
Når ananas høstes, hugges hele den ét-årige plante om, og nye stiklinger plantes i stedet.
Betydning i kosten
Ananas hører til de moderat energiholdige frugter. Ananas har et stort indhold af C-vitamin og af mineralerne mangan og kalium.
Typiske fejl
Råd, køleskader, vissen top og indre fejl (brunfarvning, hårde stykker i frugtkødet).
Opbevaring og holdbarhed
Den ideelle opbevaring for ananas er ved 8-10°C og 90-95 % relativ luftfugtighed, hvor holdbarheden er 5-7 dage. Holdbarheden er ca. 3 dage ved 20°C og 60% relativ luftfugtighed.
Umodne ananas får let køleskader ved opbevaring under 10°C. Skaden viser sig som manglende evne til modning, brunt eller mat skind, vandet frugtkød, kronen visner eller pilles nemt af, grønne pletter og manglende evne til at udvikle smag og aroma.