Man rar en særlig fornemmelse af sol, varme og Middelhavet, når man tænker på friske figner. De hører til de tidligst dyrkede frugter og stammer fra Mellemøsten.
Hele fignen er spiselig med sin bløde skal og kødfulde indre. Udover friske figner kan man også ra både tørrede og konserverede. Farverne går fra lyst grønt til mørkt gyldent og purpur. Smagen varierer afhængigt af, hvor de har vokset, og hvor modne de er. Figner er gode for fordøjelsen og kendt for deres afførende virkning.
Modne figner er meget følsomme over for transport og må behandles forsigtigt. Man kan opbevare dem nogle dage i svaleskab, men de smager bedst ved stuetemperatur. Friske figner er lige lækre med salt tilbehør som i søde desserter. Tørrede figner bruges til bagning eller til madlavning med fx fjerkræ eller vildt.
I tidernes morgen stod Figentræet i Lilleasien. Nu står det overalt i Middel­havsområdet. En Figen kan spises, som den er - sød og med skræl, som forret med skinke eller ved alle andre lejligheder, hvor man gerne vil forsøde sin tilværelse med denne frugt, som man har kendt siden menneskets frist­else.