Du er her:
Forside
> Selleri
Selleri
Print med billeder
Print uden billeder
Vil du undgå sort skærm på din PC?
Klik her og hold skærmen tændt mens du læser
Knoldselleri er en kulturform af den vilde selleri og tilhører sellerifamllien, ligesom bladselleri. På latin hedder den Apium graveolens, og navnet stammer fra det italienske ord Selini, som betyder mærke.
Knoldselleri og bladselleri har samme stamfader, som voksede på de europæiske strandenge og begge var kendt og anvendt i madlavningen i det gamle Ægypten, Grækenland og Rom, også selv om det kun var top og blade, der fandt vej til tallerkenen. Til gengæld blev den brugt som båreplante pga. dens krydrede duft og romerne bar den som hovedkrans mod tømmermænd. Også i lægekunsten havde den en fremtrædende rolle. Den er omtalt i gamle lægebøger fra det 13. århundrede. Som køkkenurt finder vi den omtalt i en remse fra 1780 og her er det stadig toppen der omtales. Fynboerne kender den i 1800-tallet som en foderplante og dyrker den i stedet for pastinak. Idag kender vi den herhjemme som en almindelig køkkenurt, hvor det hovedsagelig er knolden vi bruger og hvor bladene stort set kun finder anvendelse som suppevisk.Knoldselleriens karakteristiske smag skyldes æteriske olier og frøolien bruges da også i suppeekstrakter og i parfumeindustrien, ja selv som grundlag for akvavit har den været brugt og man har tilsat olien til likører. Selleri giver retter den indgår i en sødlig og frisk smag. Tørres knolden kan den, tilsat salt, stødes og blive til krydderiet sellerisalt. Den tørrede top bruges til fremstilling af bouillon. Den magiske selleri har mange kræfter. Den var en af Middelhavslandenes hemmelige kærlighedsurter, et afrodisiakum med en nervestyrkende, vanddrivende og appetitvækkende effekt. En række effekter som i kærlighedssammenhænge måske kan undre, men dens beroligende effekt på ophidsede gemytter har i hvert fald været kendt i østlandene, hvor et gammelt husråd siger: »Hav selleri i huset så husfreden bevares«.
Tilberedning:
Sellerien børstes fri for jord og skylles ren. Før man skræller den, fjernes top og rodtrævl. Toppen er, når den er frisk, et kraftigt smagende frisk drys i salatskålen og en aldeles udmærket suppevisk.
Skiveskæres den, skal den dryppes med citron eller eddike for at forhindre gråfarvning.
Kogt i skiveskåret forrn skal den have ca 25 min i kogende letsaltet vand, skåret i tern noget mindre.
Selleriens top og rod egner sig godt i en fond eller til fremstilling af bouillon eller urtesalt.
Tweet
Print med billeder
Print uden billeder
Forrige: Seljanka
Næste: Selleri 2
Klik på den smiley du vil give denne side
Brugernes vurdering
5,0
(
1
stemmer)
Siden er blevet set 1.617 gange -
Se og skriv kommentarer herunder
.
• Ising - saltvandsfisk
• Vitaminer
• Kastaniepuré
• Allumettes
Kommentarer og debat mellem læsere
Navn
*
:
E-mail
*
:
Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
Kommentar
*
:
Få besked når der kommer en ny kommentar til denne artikel
Modtag nyhedsbrev fra lexabc.dk
Vis alle kommentarer...
Vi elsker jeres billeder
❤
×
Min Bog
×
Min Bog
×
Allerede bruger
E-mail
*
Password
*
Glemt password
Ny bruger
E-mail
*
Password
*
Gentag password
*
Navn på bog
*
Post nr.
*
Køn
K
M
Fødselsdato
Tlf.
Min Bog
×
Du er nu logget ind og siden er tilføjet til din Bog
Brugeren eksistere allerede
×
Der er allerede en bruger med det brugernavn.
Leksikon
Mad leksikon
Almen viden quiz
Året der gik 2022 quiz
Antik
Arkitektur
Biografi
Blomster
Byer
Drikke
Dyr
Fisk
Flod / sø
Folk
Folketing
Forfatter
Frugter
Fugle
Grundstof
Historie
It / computer
Jura
Kalender
Kemi
Kendte
Kirker
Krig
Kunst
Latin
Mad
Mennesket
Metal
Musik
Mål og meter
Natur
Offentlige
Planter
Politiker
Religion
Seværdighed
Sport
Sprog
Stat / land
Teater
Teknik
Tilstand
Titel
Udtryk
Vejr
Virksomheder
Ø / øgruppe
Tilmeld nyhedsmail her
Nyeste kommentarer
sigurd haugerud
finnes det en liste over mannskap på Vejrstation Danmarkshavn fra 1973. Evt med adr mob nr osv
Hans Lützhøft
Tak for ovenstående. Jeg mener at have læst, at den sidste forfatter på slægtsbogen, Hans Holten Lützhøft, motorsagkyndig i...
Bitten Lange
Whisky a gogo var en skøn lille disco- bar, meget in - som lå i samme opgang som Rest. Italiano, men til højre, , hele hjørnet mod...
Anna Birthe Bach
Jeg har fået den flotteste grønne saftige slyngplante ud af en pose frø med malabarspinat. Nu glæder jeg mig til at tage den først...
Er du et omvandrende leksikon?
Prøv vores nye quiz...
Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
De er gode
Det er ligegyldigt
De er meget irriterende
Stem
Del
Se alle vores afstemninger her...