Logo

Sennepskorn 2

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Sennepskorn

Der er tre slags sennep: sort sennep (Brassica nigra), gul sennep (Sinapsis alba) og brun sennep (Brassica juncea). Den sorte og den gule er hjem hørende i Europa, mens den brune er af asiatisk oprindelse.

Frem til midten af det 20. århundrede var den sorte sen­nep den mest brugte. Det er den, der danner basis i Dijonsennep, og det er sort sennep, der males med vand i de traditionelle danske og skånske sennepper. Planten er ret stor, og høsten vanskeliggøres af, at frøene let drysser ud. Den egner sig derfor ikke til maskinel behandling, og i dag er den i vid udstrækning erstattet af den brune sen­nep.

Den gule sennep er nem at dyrke og håndtere. Den er mildere end den sorte. Det er den gule, der foretrækkes i de amerikanske hot-dog og cream-salad sennepstyper. Som hele korn i forskellige retter er det oftest den gule, der bruges.

Sennep skal bearbejdes og røres op i en væske for at få smagen frem. Det kan være i vand, vin, eddike, most eller noget helt femte. Der fremstilles sennep af såvel hele korn som af frø, der er malet til mel. Variationerne er talrige.

Imidlertid bruges sennepskornene også naturel, men i så fald skal de udblødes eller steges for at få smagen frem. Gul sennep virker konserverende, og disse senneps­korn har fra gammel tid været anvendt i sursyltning af agurker og asier. I dag kan man købe færdigblandede syl­tekrydderier i kogeposer, der indeholder gule sennepsfrø, hel hvid peber, tørrede spanske pebre, laurbærblade m.m. Den gule sennep virker også jævnende, og den virkning nyttiggøres bl.a. i pickles. Af gammel dato er også anven­delse af hele sennepskorn i pålægsvarer som salami og Bierwurst, samt i marinader til spegesild.

Sennepskorn har en særlig plads i indisk køkken. Her steges de i ghee eller olie, og disse poppede frø har en mild smag nærmest à la birkes.

I Europa er brugen af hele sennepskorn i tiltagen. I dag mødes de i kolde saucer af surmælksprodukter, der smages til såvel med oprørt sen­nep som sennepskorn. Sennepskorn ristes og drysses over salater, de anvendes kolde i marinader og varme i supper og i hovedretter med bl.a. kål og grisekød. De bru­ges mest i det salte køkken, men mødes også i det søde, således i italienernes frugtsyltetøj mostarda di frutta.

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Leksikon
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.952 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Lars Løkke’s parti Moderaterne
Effektiv reklame - klik her