Logo

Strandkål - aspargesurt, havkål, søkål, hårdkål

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Strandkål vokser på grusede og stenede strandbredder og mel­lem opskyllet tang. I 16-1700-tallet benævntes planten "havkål", "søkål" og "hårdkål". Den er almindelig i Østjylland og på øerne men iøvrigt sjælden i Danmark. Frugterne er kugleformede og spredes med havstrømme. Udbredelse fra Vesteuropa til Asien.
 
Naturens egen køkkenhave er gavmild og rig på velsmagende væks­ter. Har man lyst eller hang til utraditionelle råvarer, er Ærøs natur særdeles leveringsdygtig.
En af de rigtig lækre vildtgroende spiseplanter er strandkål. Strandkål er en meget karakteristisk strandbredsplante, der ikke lige­frem er almindelig i Danmark, men på Ærø og på de andre øer i det sydfynske øhav findes den i store mængder. Det er en meget kraftig plante med kødfulde og blå duggede blade, der meget ligner kålblade. Og ikke uden grund, idet strandkål er en af stamfædrene til den kultivere­de kålplante.
Der er dog nydelsen til forskel. Strandkål er nemlig i virkeligheden en hemmelig gave til ærøboer. Og mens man hos almindelig kål spiser de snittede blade, er disse ubrugelige hos strandkå­len. Her er det kun stæng­len, der bruges. Til gengæld kan den sammenlignes med asparges, ja, faktisk er planten visse steder blevet kaldt for 'aspargesurt' og som sådan tidligere solgt på Grønt­torvet.
Når man får smag for strandkålen som delikatesse, får man også automatisk en respekt for dens behov for omsorg. Selvom det er en kraftig plante, er den på sin vis ganske sart. Dens nøjsomme natur med voksested i sten eller gold sand gør, at man ikke bare plukker løs af de lækre bladstængler. Det ville nemlig hurtigt betyde, at de enkelte planter kan bukke under og forsvinde. Derfor bør man følge disse råd: Pluk kun friske skud og helst i den tidlige sommerperiode. Høst kun et par enkelte blade fra hver plante - og aldrig flere, end du har brug for.
Strandkål plukkes fra midten af april og til midten af juli. Man væl­ger de friskeste stængler. Dens anvendelsesmuligheder er mange. Den kan behandles og serveres på samme måde som asparges. Fjern bladdelen fra stænglerne og skræl dem eventuelt. Kog stæn­gelen let i 25 min og server den med rørt smør eller hvidløgs-smør. Eller skær stænglerne i små stykker og anvend dem som fyld i tærter eller i en gratin. Eller hvad med en legeret strandkålssuppe, hvor stænglerne er snittet fint?
 
Strandkålen kan indplantes i mistbænke. Lægges der sand over, vil der komme mange blege skud, der, ligesom bladstilkene, kan spises som asparges eller bruges til suppe. I England kan man stadig se strandkål dyrket som spiseafgrøde.
Se opskrift på Strandkålssalat
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.861 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvem vil du helst have som ny statsminister?
Effektiv reklame - klik her