Du er her:
Forside
> Sapodilla
Sapodilla
Print med billeder
Print uden billeder
Vil du undgå sort skærm på din PC?
Klik her og hold skærmen tændt mens du læser
Manilkara achras A. Sapota
Sapodilla, chiko eller tyggegummitræet, som det også kaldes, er hjemmehørende i Mellemamerika og tilhører familien Sapotaceae. Efter opdagelsen af Amerika blev det indført i mange andre tropiske områder, især Indien, Sri Lanka og Sydøstasien. Det findes nu overalt i troperne, men de nævnte områder er de vigtigste for produktion af sapodilla.
Træet er stedsegrønt og når en højde på op til 20 m. Træet har været brugt som tømmer og er meget modstandsdygtigt, idet det er bevaret i nogle af mayaernes ruiner. En saft, som kan udvindes af barken, indeholder gummi, som har været brugt til fremstilling af tyggegummi. Allerede aztekerne kendte denne kunst.
Frugten er et bær med et tyndt brunligt skind. Frugtkødet er lyst, lidt gulbrunt eller rødbrunt og indeholder op til 12 sorte, hårde kerner.
De modne frugter er velsmagende og har et blødt og saftigt frugtkød. Umodne frugter derimod er uspiselige. Her er frugtkødet hårdt og indeholder meget garvesyre og gummi-latex.
Betydning i kosten
Sapodilla hører til de mere energiholdige frugter.
Typiske fejl:
Køleskader.
Opbevaring og holdbarhed:
Umodne sapodilla opbevares bedst ved 20°C og 90-95 % relativ fugtighed, hvor frugterne kan holde sig i 2-3 uger, mens modne sapodilla bedst opbevares ved 6°C og 90-95 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig i op til 2 uger.
Tweet
Print med billeder
Print uden billeder
Forrige: Sapodilblommer
Næste: Sar - et krydderi
Klik på den smiley du vil give denne side
Brugernes vurdering
5,0
(
1
stemmer)
Siden er blevet set 1.588 gange -
Se og skriv kommentarer herunder
.
• Tørret merian
• Kachai
• Æg 2
• Koge panden af
Kommentarer og debat mellem læsere
Navn
*
:
E-mail
*
:
Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
Kommentar
*
:
Få besked når der kommer en ny kommentar til denne artikel
Modtag nyhedsbrev fra lexabc.dk
Vis alle kommentarer...
Vi elsker jeres billeder
❤
×
Min Bog
×
Min Bog
×
Allerede bruger
E-mail
*
Password
*
Glemt password
Ny bruger
E-mail
*
Password
*
Gentag password
*
Navn på bog
*
Post nr.
*
Køn
K
M
Fødselsdato
Tlf.
Min Bog
×
Du er nu logget ind og siden er tilføjet til din Bog
Brugeren eksistere allerede
×
Der er allerede en bruger med det brugernavn.
Leksikon
Mad leksikon
Almen viden quiz
Året der gik 2022 quiz
Antik
Arkitektur
Biografi
Blomster
Byer
Drikke
Dyr
Fisk
Flod / sø
Folk
Folketing
Forfatter
Frugter
Fugle
Grundstof
Historie
It / computer
Jura
Kalender
Kemi
Kendte
Kirker
Krig
Kunst
Latin
Mad
Mennesket
Metal
Musik
Mål og meter
Natur
Offentlige
Planter
Politiker
Religion
Seværdighed
Sport
Sprog
Stat / land
Teater
Teknik
Tilstand
Titel
Udtryk
Vejr
Virksomheder
Ø / øgruppe
Tilmeld nyhedsmail her
Nyeste kommentarer
sigurd haugerud
finnes det en liste over mannskap på Vejrstation Danmarkshavn fra 1973. Evt med adr mob nr osv
Hans Lützhøft
Tak for ovenstående. Jeg mener at have læst, at den sidste forfatter på slægtsbogen, Hans Holten Lützhøft, motorsagkyndig i...
Bitten Lange
Whisky a gogo var en skøn lille disco- bar, meget in - som lå i samme opgang som Rest. Italiano, men til højre, , hele hjørnet mod...
Anna Birthe Bach
Jeg har fået den flotteste grønne saftige slyngplante ud af en pose frø med malabarspinat. Nu glæder jeg mig til at tage den først...
Er du et omvandrende leksikon?
Prøv vores nye quiz...
Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
En gammeldags kogebog
Et madmagasin
Internettet
Kogebog.dk
Jeg bruger ikke opskrifter, jeg kan selv
Jeg laver ikke selv mad
Stem
Del
Se alle vores afstemninger her...