Logo

Sapodilla

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Manilkara achras A. Sapota
Sapodilla, chiko eller tyggegummitræet, som det også kaldes, er hjemmehørende i Mellemamerika og tilhører familien Sapotaceae. Efter opdagelsen af Amerika blev det indført i mange andre tropiske områder, især Indien, Sri Lanka og Sydøstasien. Det findes nu overalt i troperne, men de nævnte områder er de vigtigste for produktion af sapodilla.

Træet er stedsegrønt og når en højde på op til 20 m. Træet har været brugt som tømmer og er meget modstandsdygtigt, idet det er bevaret i nogle af mayaernes ruiner. En saft, som kan udvindes af barken, indeholder gummi, som har været brugt til fremstilling af tyggegummi. Allerede aztekerne kendte denne kunst.

Frugten er et bær med et tyndt brunligt skind. Frugtkødet er lyst, lidt gulbrunt eller rødbrunt og indeholder op til 12 sorte, hårde kerner.

De modne frugter er velsmagende og har et blødt og saftigt frugtkød. Umodne frugter derimod er uspiselige. Her er frugtkødet hårdt og indeholder meget garvesyre og gummi-latex.

Betydning i kosten
Sapodilla hører til de mere energiholdige frugter.

Typiske fejl:
Køleskader.

Opbevaring og holdbarhed:
Umodne sapodilla opbevares bedst ved 20°C og 90-95 % relativ fugtighed, hvor frugterne kan holde sig i 2-3 uger, mens modne sapodilla bedst opbevares ved 6°C og 90-95 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig i op til 2 uger.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.588 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her