Logo

Spis frugt og meget grønt hver dag

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Vi bør spise mere frugt og grønt. 6 om dagen svarer til 600 gram frugt og grønt om dagen. Det er den mængde, som voksne og børn over 10 år, bør spise. Børn fra 4-10 år bør spise ca. 4 eller 400 g om dagen. Selv mindre stigninger i forbruget af frugt og grønt har imidlertid også en gavnlig effekt på sundheden.

Som tommelfingerregel kan man regne med, at én frugt eller grønsag svarer til 100 gram.
Frugt og grønsager bidrager med en meget lang række næringsstoffer, hvis betydning ikke i alle tilfælde er afdækket. Befolkningsundersøgelser verden over viser, at personer, der spiser meget frugt og grønt, halverer risikoen for at få kræft og nedsætter risikoen for at få hjerte-karsygdomme, sammenlignet med personer, der spiser meget lidt frugt og grønt. Risikoen for at blive overvægtig er også mindre, fordi frugt og grønt ikke indeholder fedt, men til gengæld meget vand, kostfibre og kulhydrater. Fedt findes stort set kun i oliven, avocado, nødder og kerner, der især indeholder umættet fedt.

Frugt og grønsager kan ikke erstattes af vitaminpiller og andre kosttilskud. De forskellige næringsstoffer virker i samspil med hinanden. Trækker man enkeltstoffer ud og spiser dem i pilleform, er der ingen garanti for, at de har en gunstig effekt, tværtimod kan der være uønskede bivirkninger.

1 grønsag (100 gram) kan være:
1 tomat, peberfrugt, stor gulerod eller et stort løg
1/4 blomkål eller 1/4 agurk
1 1/2 dl frosne ærter eller gulerødder
3 dl snittet rød- eller hvidkål

1 frugt (100 gram) kan være:
1 æble, pære, banan, appelsin, nektarin, fersken eller kiwi
1 båd melon
1 glas frugtjuice
1/2 grapefrugt
5 blommer

Det er godt at spise både frugt og grønt og at spise mange forskellige slags. Spiser man noget af hvert, får man gavn af alle de sunde stoffer, som de forskellige frugter og grønsager indeholder. Det behøver ikke være seks forskellige slags hver dag.

Man kan få frugter og grønsager på mange måder - friske, frosne, på dåse og tørrede. Uanset hvad der vælges, tæller det med i frugt og grønt-regnskabet. Mange af de gode stoffer, man får fra frisk frugt og grønt, findes også i juice, men det anbefales, at juice højst tæller med som én om dagen.

Kartoflen er den eneste undtagelse. Den tæller ikke med i de daglige seks. Det skyldes, at kartoflen har en særlig plads i danskernes måltider. Den skiftes normalt ud med ris, pasta eller brød, men ikke med andre grønsager. Men det er stadigvæk sundt at spise mange kartofler.

Sådan kan forbruget af frugt og grønt øges:
- Spis frugt flere gange om dagen
- Server frisk frugt som dessert
- Brug frisk frugt i salater og råsalater
- Server mindst en slags grønsager til den varme mad
- Lad mindst 1/3 af portionen være grønsager
- Spis salat og råsalat
- Brug grønsager som pålæg og som pynt på pålæg, fx tomat, agurk, peberfrugt og babymajs
- Tilsæt rigeligt grønsager til sammenkogte retter
- Det er nemmere at spise mange grønsager, når de er tilberedt, end når de er rå.
- Læg frugt og grønt i madpakken
- Server frisk frugt og grønt skåret i stykker som mellemmåltider
- Surmælksprodukter, havregryn, cornflakes o.l. kan friskes op med fx rosiner, æble, banan, abrikoser eller svesker
- Brug frugt til pålæg fx rosiner, banan, kiwi, jordbær eller æble.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.386 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her