Du er her:
Forside
> Spis kartofler, ris eller pasta hver dag
Spis kartofler, ris eller pasta hver dag
Print med billeder
Print uden billeder
Vil du undgå sort skærm på din PC?
Klik her og hold skærmen tændt mens du læser
Kartofler, ris og pasta spises overvejende som tilbehør til den varme mad. De er kulhydratrige og fedtfattige og fungerer derved som modvægt til den mere fede del af måltidet som fødteks. kød og sauce.
Hvor meget kulhydrat, vi skal have, afhænger helt af, hvor meget kød og sauce vi har valgt, og hvor fedt det er. En frikadelle af fedt kød, der giver 15 g fedt, kræver flere kartofler som modvægt end et stykke mager, dampet fisk, der måske kun giver 2 g fedt. På samme måde vil 3 frikadeller kræve flere kartofler end 1 frikadelle.
En nem måde at få et passende forhold mellem det fede og det magre er at øse op efter "tallerken-modellen". Den foreslår, at ca. halvdelen af portionen er kartofler, ris eller pasta. Højst 1/4 er kød og resten grønsager. Følger man den, vil man nogle dage få en lidt fed aftensmad og andre dage en tilsvarende mere mager.
Kartofler, ris og pasta springer ikke i øjnene i næringsstoftabellerne som superrige på bestemte vitaminer eller mineraler. Alligevel er de vigtige r til en række næringsstoffer og kostfibre, fordi det er madvarer, vi spiser i store portioner. Kartofler er fødteks. ikke specielt rige på C-vitamin, men fordi vi spiser så mange, er det alligevel vores største enkelt til vitaminet. Hvis man fødteks. holder op med at spise kartofler, fordi man hellere vil have pasta - det er nemmere og hurtigere - må man være opmærksom på, at man skal have mere frugt og grønt, der også er gode r til C-vitamin.
Sådan kan forbruget af kartofler, ris og pasta øges:
- Øs op efter tallerkenmodellen
- Brug kartofler som pålæg
- Brug kartofler, ris eller pasta i salater
Tweet
Print med billeder
Print uden billeder
Forrige: Spis frugt og meget grønt hver dag
Næste: Spis meget brød og gryn
Klik på den smiley du vil give denne side
Brugernes vurdering
5,0
(
1
stemmer)
Siden er blevet set 1.474 gange -
Se og skriv kommentarer herunder
.
• A cheval
• Koriander - Coriandrum sativum
• Armoricaine se under Homard
• Low Fat
Kommentarer og debat mellem læsere
Navn
*
:
E-mail
*
:
Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
Kommentar
*
:
Få besked når der kommer en ny kommentar til denne artikel
Modtag nyhedsbrev fra lexabc.dk
Vis alle kommentarer...
Vi elsker jeres billeder
❤
×
Min Bog
×
Min Bog
×
Allerede bruger
E-mail
*
Password
*
Glemt password
Ny bruger
E-mail
*
Password
*
Gentag password
*
Navn på bog
*
Post nr.
*
Køn
K
M
Fødselsdato
Tlf.
Min Bog
×
Du er nu logget ind og siden er tilføjet til din Bog
Brugeren eksistere allerede
×
Der er allerede en bruger med det brugernavn.
Leksikon
Mad leksikon
Almen viden quiz
Året der gik 2022 quiz
Antik
Arkitektur
Biografi
Blomster
Byer
Drikke
Dyr
Fisk
Flod / sø
Folk
Folketing
Forfatter
Frugter
Fugle
Grundstof
Historie
It / computer
Jura
Kalender
Kemi
Kendte
Kirker
Krig
Kunst
Latin
Mad
Mennesket
Metal
Musik
Mål og meter
Natur
Offentlige
Planter
Politiker
Religion
Seværdighed
Sport
Sprog
Stat / land
Teater
Teknik
Tilstand
Titel
Udtryk
Vejr
Virksomheder
Ø / øgruppe
Tilmeld nyhedsmail her
Nyeste kommentarer
sigurd haugerud
finnes det en liste over mannskap på Vejrstation Danmarkshavn fra 1973. Evt med adr mob nr osv
Hans Lützhøft
Tak for ovenstående. Jeg mener at have læst, at den sidste forfatter på slægtsbogen, Hans Holten Lützhøft, motorsagkyndig i...
Bitten Lange
Whisky a gogo var en skøn lille disco- bar, meget in - som lå i samme opgang som Rest. Italiano, men til højre, , hele hjørnet mod...
Anna Birthe Bach
Jeg har fået den flotteste grønne saftige slyngplante ud af en pose frø med malabarspinat. Nu glæder jeg mig til at tage den først...
Er du et omvandrende leksikon?
Prøv vores nye quiz...
Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
De er gode
Det er ligegyldigt
De er meget irriterende
Stem
Del
Se alle vores afstemninger her...