Logo

paradigme

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder


Den korte forklaring:

para'digme: eksempel, forbillede; i videnskabsteori har amerikaneren Thomas S. Kuhn anvendt paradigme om de herskende, alment anerkendte forestillinger om en videnskabs principper, der ofte er delvis underforståede og uformulerede (fx Newtons mekanik i den klassiske fysik) som danner udgangspunkt for de enkelte forskeres undersøgelser. Hvis forskningsresultaterne ikke kan forklares ud fra de gældende principper giver det anledning til opstilling af et nyt paradigme som erstatter det tidligere og yderligere kan forklare de hidtil uforklarlige forskningsresultater.

 

Den fyldige forklaring:

Ordet paradigme kommer fra græsk (παράδειγμα parádeigma, som er samensat af para = "hos" + deiknynai = "vise", og det betyder tilsammen "forbillede" eller "mønster"), heraf kommer nutidens brug:


en tænkemåde eller et system af tanker og sammenhænge

 

Mens paradigme tidligere alene blev brugt i videnskabelig sammenhæng, hvor det betegner den helt overordnede ramme for gyldighed af omverdens-fortolkninger, ses udtrykket i dag ofte at blive brugt synonymt med 'verdensanskuelse' eller endog 'synsvinkel'. Mens den moderne videnskab forestiller sig, at ét paradigme må være sandt, opererer mere postmoderne videnskabsteori med ikke-konkurrerende sameksistens af mangfoldige, hinanden gensidigt udelukkende paradigmer.

 

En generel nutidig, videnskabelig opfattelse er, at et paradigme er mønsterdannende og identificeret ved nogle grundlæggende tankeformer og antagelser omkring videnskaben og virkeligheden. Et paradigme er en sammenhængende teoridannelse og et overordnet verdensbillede, som deles af et videnskabeligt fællesskab. Det er derfor muligt at identificere forskellige paradigmer indenfor videnskabelige domæner, hvor paradigmer eksempelvis kan bestå af epistemologiske retninger, som eksempelvis et hermeneutisk paradigme indenfor humaniora.

 

Paradigmer sættes ofte i forbindelse med den amerikanske videnskabsfilosof Thomas Kuhn (1922-1996). I værket Structure of scientific revolutions fra 1962 formuleres begrebet, i denne betydning for første gang, og værket fik senere stor udbredelse. Her opfattes et paradigme som en samling af opfattelser og argumenter, der deles af en gruppe af forskere. Paradigmebegrebet er populært, men anvendes ofte i en betydning, der afviger fra den oprindelige formulerede af Kuhn.

 

En anden betydning af paradigme er forbillede. Et eksempel er fra Islam, hvor Muhammeds sunna (sædvane) beskrevet i Hadith-samlingerne, står som et paradigme for alle muslimer.

 

Paradigmeskift

Et paradigmeskift er et skift i tænkemåde eller nærmere betegnet et skift fra et paradigme til et andet.

 

Begrebet blev introduceret af filosoffen Thomas Kuhn i det videnskabelige værk The Structure of Scientific Revolutions. Kuhns epistemologiske teori gik på, at der inden for en videnskab findes et dominerende paradigme i en tidsperiode. Denne udfordres af nye paradigmer, hvis der findes nye videnskabelige tilgange, der er bedre til at finde og løse videnskabelige problemer.

 

Disse konkurrerende paradigmer kan sameksistere i en rum tid, men når balancen skifter fra overvejende at have flest, der støtter det oprindelige paradigme til at være flest, der støtter det nye paradigme, hvorved dette bliver det dominerende, sker en videnskabelig revolution og dermed et paradigmeskift.

 

Eksempler:

• Overgangen fra det geocentriske verdensbillede til det heliocentriske.

• Isaac Newtons fysik i forhold til relativitetsteorien. Der gik mange år før relativitetsteorien blev anerkendt.

• Alfred Wegeners teori om kontinentaldriften blev først anerkendt efter mange år.

• Statsminister Lars Løkke Rasmussens paradigmeskift ved forhandlingerne om Finansloven og Skatte- og Udlændingeloven, december 2017.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 969 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her