Du er her:
Forside
> Skolddejning giver et fugtigt og holdbart brød
Skolddejning giver et fugtigt og holdbart brød
Print med billeder
Print uden billeder
Vil du undgå sort skærm på din PC?
Klik her og hold skærmen tændt mens du læser
I dag er man vant til, at det mel, man køber, er af god kvalitet, men sådan har det ikke altid været. Dårlige høstforhold og manglende mulighed for at tørre kornet kunne give fugtigt korn af en meget ringe kvalitet. Det fugtige korn optog kun meget lidt vand, og brødet blev tørt. Det var vanskeligt at bage med mel af dårlig kvalitet. Især rugmelet skabte store problemer. Hvis man hældte kogende vand over melet, blev bageevnen forbedret. Denne teknik kaldes skolddejning og bevirker, at melet suger mere væske til sig og svulmer op, før dejen lægges. Ved skolddejning udvikles der også forskellige smags- og aromastoffer.
I dag er skolddejning kommet til ære og værdighed igen. Ikke så meget for at forbedre bageevnen, men fordi det giver brødet en bedre og anderledes smag. Det øger også brødets holdbarhed betragteligt, brødet smuldrer mindre og bliver mere fugtigt.
Hvordan bager man brød med skolddejning? Det tager længere tid at bage brød med skolddejning, men det er nemt, og processen passer sig selv natten over eller i nogle timer.
Vælg groft mel. Det er mest almindeligt at bruge rugmel, men grahamsmel kan også give et godt resultat. Man kan også blande rug og hvede eller bruge havregryn. Det kogende vand hældes over melet, og blandingen afkøles langsomt. Hvis melblandingen får lov at stå i 24 timer, får aromastofferne mulighed for at udvikle sig fuldt ud, men allerede efter nogle timer, når melblandingen er blevet håndvarm, kan man begynde at lægge dejen. Man skal kun hælde mellem 10 og 30% af den samlede melmængde over med kogende vand. jo større en del af melet, man skolder,
desto tungere bliver brødet.
Tweet
Print med billeder
Print uden billeder
Forrige: Skipperlabskovs
Næste: Skorzonerrod
Klik på den smiley du vil give denne side
Brugernes vurdering
4,8
(
5
stemmer)
Siden er blevet set 2.140 gange -
Se og skriv kommentarer herunder
.
• Oliemargarine
• Cassiakanel
• Piemontekvæg
• Colbert sauce
Kommentarer og debat mellem læsere
Navn
*
:
E-mail
*
:
Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
Kommentar
*
:
Få besked når der kommer en ny kommentar til denne artikel
Modtag nyhedsbrev fra lexabc.dk
Vis alle kommentarer...
Vi elsker jeres billeder
❤
×
Min Bog
×
Min Bog
×
Allerede bruger
E-mail
*
Password
*
Glemt password
Ny bruger
E-mail
*
Password
*
Gentag password
*
Navn på bog
*
Post nr.
*
Køn
K
M
Fødselsdato
Tlf.
Min Bog
×
Du er nu logget ind og siden er tilføjet til din Bog
Brugeren eksistere allerede
×
Der er allerede en bruger med det brugernavn.
Leksikon
Mad leksikon
Almen viden quiz
Året der gik 2022 quiz
Antik
Arkitektur
Biografi
Blomster
Byer
Drikke
Dyr
Fisk
Flod / sø
Folk
Folketing
Forfatter
Frugter
Fugle
Grundstof
Historie
It / computer
Jura
Kalender
Kemi
Kendte
Kirker
Krig
Kunst
Latin
Mad
Mennesket
Metal
Musik
Mål og meter
Natur
Offentlige
Planter
Politiker
Religion
Seværdighed
Sport
Sprog
Stat / land
Teater
Teknik
Tilstand
Titel
Udtryk
Vejr
Virksomheder
Ø / øgruppe
Tilmeld nyhedsmail her
Nyeste kommentarer
sigurd haugerud
finnes det en liste over mannskap på Vejrstation Danmarkshavn fra 1973. Evt med adr mob nr osv
Hans Lützhøft
Tak for ovenstående. Jeg mener at have læst, at den sidste forfatter på slægtsbogen, Hans Holten Lützhøft, motorsagkyndig i...
Bitten Lange
Whisky a gogo var en skøn lille disco- bar, meget in - som lå i samme opgang som Rest. Italiano, men til højre, , hele hjørnet mod...
Anna Birthe Bach
Jeg har fået den flotteste grønne saftige slyngplante ud af en pose frø med malabarspinat. Nu glæder jeg mig til at tage den først...
Er du et omvandrende leksikon?
Prøv vores nye quiz...
Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
De er gode
Det er ligegyldigt
De er meget irriterende
Stem
Del
Se alle vores afstemninger her...