Agurk
Cucumis sativus.
1. Salatagurk, aflang grøn frugt, der fortrinsvis bruges frisk i blandet salat eller som agurkesalat (særlig dansk udgave i sødet eddikelage).
2. Drueagurk. De umodne frugter, kaldet agurk, tilberedes uskrællede, mens de modne, kaldet asier, skrælles. De konserveres ved saltning (lageagurk), sur-sød-syltning eller gennem gæring. Agurk kom i oldtiden fra Indien til Egypten og senere til Grækenland og Rom. I øvrige Europa fra 1500-tallet.
Agurk betegnes også som slangeagurk og hører til græskarfamilien (Curcurbitaceae). Agurkeplanten stammer fra det nordlige Indien, hvor den vokser vildt ved foden af Himalayabjergene. De spiselige typer af agurk, som er mindre bitre end de vilde typer, har været dyrket i mindst 3000 år, bl.a. i Kina.
I det gamle Ægypten kendtes agurk, idet den findes i udsmykningerne i templerne. Fra Ægypten bredte den sig til de øvrige Middelhavslande og senere, med romerne, til resten af Europa.
Agurken har derfor været kendt og anvendt gennem hele middelalderen, men først i dette århundrede er den blevet almindelig i Danmark i den form, vi kender den.
Agurkeplanten er en ét-årig slyngplante. Selve agurken er egentlig en umoden frugt, hvor de uudviklede frø sidder i 6 rækker. Mens det tidligere var et problem med bitre agurker, findes der i dag sorter, som udelukkende giver velsmagende frugter.
Cucumis-slægten er stor og omfatter ud over slangeagurker også drueagurker og asier.
Betydning i kosten
Agurk hører til de meget lavenergiholdige grønsager. Agurk indeholder meget kalium og vitamin C.
Typiske fejl
Køleskader (indsunkne pletter, glassset frugtkød), udtørring, ethylenskader (gulfarvning), råd (oftest i enderne) og fremskreden frøudvikling (fortykkelse i blomsterenden).
Opbevaring og holdbarhed
Den ideelle opbevaring for agurk er ved 7-14°C og 95-100% relativ fugtighed, afhængig af sorten.
Agurken har en holdbarhed på ca. 8-10 dage ved 7-14°C. De er følsomme for kuldeskader og den indre temperatur bør aldrig blive mindre end 10°C.
Sæson
April-November
Konserveringsformer
Dybfrysning
Agurkerne skæres i tynde skiver og fryses i passende portioner. De tøs op i eddikemarinade, der skal ære stærk, da den trækker vandet ud af agurkerne.
2
Agurker findes i mange forskellige udgaver:
Grønne salatagurker (slangeagurker) skal være faste og lige. De kan have glat eller knudret skal. Salatagurker anses for at være bedst, når de vejer ca. 400 g. Kernehuset bør være svagt udviklet. Behøver ikke at skrælles, Sælges ofte i plastfilm, som beskytter mod udtørring.
Anvendelse: Rå i skiver eller syltet og i salater.
Opbevares svalt, men ikke koldt. Bedste temperatur er +8-12°. Absolut ikke i køleskab.
Asieagurker (sylteagurker) er store, aflange frilahdsagurker. De skal være faste, glatte og have svagt udviklet kernehus. Størrelsen varierer mellem 500 g og 2 1/2 kg.
Anvendelse: Til syltning. Kan koges og fyldes med stuvning eller fars og gratineres.
Drueagurker er små, aflange agurker. De skal være faste, knudrede og farven frisk grøn eller gulgrøn.
Brugernes vurdering
5,0
(
1
stemmer)
Siden er blevet set 761 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
Du er nu logget ind og siden er tilføjet til din Bog
Der er allerede en bruger med det brugernavn.