Logo

Appelsin - frugt

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Appelsin er blandt de vigtigste citrusfrugter. Vi importerer hovedsagelig appelsiner fra Italien, Spanien og Israel og sommerappelsiner fra Californien. Takket være import fra så forskellige steder, kan man købe appelsiner hele året. Ved forædling er det lykkedes at producere kernefri appelsiner med tynd skal og et stort saftindhold. Af lyse appelsiner findes der spanske Castellanas, Navels og Comunas, de italienske og spanske Valencia Late og Jaffa-appelsinerne fra Israel. Blandt blodappelsiner dominerer de italienske, fx Moro og Sanguinelle. Efter jul kommer de spanske blodappelsiner.

Citrus sinensis, sødappelsin har tyk orange hud med et hvidt, bittert underlag (albedo) og saftigt kød, der er delt i segmenter; findes med kerner såvel som uden. Appelsin indeholder næsten ingen stivelse og eftermodner ikke, må følgelig plukkes ved fuld modenhed. De vigtigste appelsiner er navels (med navleformet blomsterfæste), blondes (bl.a. Jaffa) samt moro og andre blodappelsiner. Anvendes naturel som spisefrugt, i salater, i drinks og som garniture. Saften bruges i desserter, i is og sorbeter, i kager, i konfekture, i saucer, og appelsinsaft danner grundlag for en lang række drikkevarer. Den revne eller strimlede skal anvendes rå eller kandiseret som krydderi i marmelader, kager og desserter. Udstrakt brug af konserverende kemikalier gør brug af appelsinskal problematisk. Den bitre appelsin, kaldet Sevillea (citrus aurautium) kan ikke spises rå, men anvendes i marmelader og det er denne appelsin, der indgår i klassiske retter som and à la bigarade, og en række tilberedninger à l'orange som søtunge, vagtler, kalvelever m.m. Den bitre appelsin er i dag næsten forsvundet, og der anvendes i stedet sødappelsin evt. s.m. citron disse retter. Appelsin stammer fra Sydøstasien og dyrkedes først i Indien (ordet orange er hindi) og Kina, førtes i middelalderen af araberne til Sydeuropa og derfra til det amerikanske kontinent. Dyrkes i middelhavsområdet og i dele af Nord- og Sydamerika. Brasilien er verdens største producent. Nordvesteuropas import dækkes fortrinsvis af Spanien, Israel og Marokko. Den danske betegnelse appelsin kommer af tysk Apfel (æble) sinensis (kinesisk).

Appelsin hører, som de øvrige citrusarter, til rudefamilien (Rutaceae). Den stammer antageligt fra det sydlige Kina, hvorfra den er blevet ført vestpå til Indien og til Sydeuropa, hvor den har været dyrket siden 1400-tallet. Appelsintræer anvendtes dengang mest som prydtræer, og den første store, kommercielle plantning af appelsiner i Spanien fandt sted så sent som i 1700-tallet og i Italien først 100 år senere. Appelsinen blev tidligt udbredt til Amerika, hvor den hurtigt fik stor betydning.

I dag dyrkes appelsiner i alle verdensdele, især i de subtropiske områder med Brasilien og USA som de største producenter. Appelsintræet bliver mellem 5 og 12 meter højt og er oftest meget tornet. Frugten er som regel næsten kuglerund med en læderagtig hud, som beskytter frugtkødet mod udtørring.

Alle dele af frugten udnyttes. Kødet presses til appelsinjuice, skallens indhold af appelsinolie bruges til læskedrikke, likører og kosmetik, det hvide lag i skrællen bruges til pektinfremstilling, og de tørrede rester af ekstraheret skræl anvendes som foder.

Appelsinen er en af de mest udbredte frugter, og dens betydning i verdenshandelen er stor.

Betydning i kosten
Appelsin hører til blandt de moderat energiholdige frugter. Appelsiner har et væsentligt indhold af C-vitamin og mineralet kalium.
Typiske fejl
Køleskader (brune, indsunkne pletter), skimmel, råd, ældning (brune pletter, mest ved stilkenden), fryseskader (tørt frugtkød) og udtørring.

Opbevaring og holdbarhed
Ideel opbevaring er ved 2-5ºC og 90-95% relativ luftfugtighed. Holdbarhed og ideel opbevaringstemperatur varierer dog afhængig af appelsinsort og oprindelsesland.
I detailleddet er holdbarheden ca. 2-3 uger ved 2-5ºC og 1-2 uger ved 20ºC

 

Appelsin

Navels appelsin

Navels appelsiner skil­ler sig lidt ud fra de andre appelsiner ved at

have en ekstra lille frugt i den ene ende. Det er ofte store appelsiner, søde og saftige, med en kraftig skal, og de er nemme at skrælle.

 

Valencia appelsin

er også en god sort. Det er meget saftige appel­siner, med en anelse syre alt efter, hvor de er dyrket. Navnet antyder, at de kun dyrkes i Valencia, men andre egne af Spanien og Grækenland lægger også jord til. Især de græske er af en helt fantastisk kvalitet med den rette balance mellem sødme og syrlighed.

 

Blodappelsin

Blodappelsiner er, som navnet antyder, mere røde end almindelige appelsi­ner. De er også lidt sødere og meget saftige. Desværre er de ikke helt så almin­delige på grønhandle­rens hylde. Friskpresset juice af blodappelsin er meget tæt på at være en delikatesse og helt uundværlig mindst et par gange i løbet af vinteren! Så køb dem ende­lig, når de tilbydes, ofte er de ikke særlig dyre.


Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,6 (5 stemmer)
Siden er blevet set 2.107 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her