Appelsintræet er smukt året rundt med sine grønne, læderagtige blade, og det er en af verdens ældste kulturplanter. De hvide, stjerneformede blomster har en intens duft, og de efterfølges af grønne frugter, der senere bliver orangefarvede.
De store appelsinplantager findes i dag i Middelhavslandene, Florida og Brasilien. Men appelsintræets historie begyndte faktisk i Asien for flere millioner år siden, og den bitre, uspiselige frugt, som det bar, har udviklet sig til den gode, søde appelsin, som vi har i dag. I Kina symboliserer appelsinen held og udødelighed. Træet kan blive 10-12 m højt og giver op til 20.000 appelsiner om året. Appelsintræet kom til Europa i midten af 1500-tallet og blev først anvendt som prydplante.
Appelsiner kan inddeles i to grupper, søde og bitre. De søde appelsiner findes i mange forskellige sorter, nogle af dem uden kerner; en del er store med en kraftig skal, og visse sorter har et særligt sødt og saftigt frugtkød. Blodappelsin indeholder antocyanin (det samme farvestof findes i rødkål) og giver flot farve, når den bruges i desserter eller anden madlavning. De bitre appelsiner bør tilberedes og bruges først og fremmest til marmelade, syltetøj og til gele. De passer også i andre klassiske retter med and eller andet fjerkræ. Den aromatiske olie fra skallen anvendes som smagsgiver i likører.