Logo

Gurkemeje

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Curcuma longa er det latinske navn på en tropisk staude, der stammer fra Indien og dyrkes i de tropiske dele af Asi­en samt i Vestindien. Planten er beslægtet med ingefær, og det er rodstænglen, som forarbejdes dels til et krydde­ri dels til et gult farvestof. Det danske navn er gurkemeje. Navnet går - via tysk og latin (curcuma) - tilbage til arabisk kurkum, der betyder safran.
Den venezianske opdagelsesrejsende Marco Polo mødte krydderiet i Kina i 1280 og noterede, at det - selvom det ikke er safran - dog har dettes smag og farve. På fransk mødes da også navnet Safran d'Inde. Ligheden er nu meget overfladisk, gurkemejes smag er bitter, og kun far­ven har en vis lighed med det langt dyrere safran. At gur­kemeje så igennem historien er blevet brugt som erstat­ning er en anden sag.
Gurkemeje er en af de gennemgående ingredienser i karry-blandinger. Dets lidt bitre, muskatagtige smag bru­ges også selvstændigt, bl.a. i indisk køkken og ikke mindst i vegetariske retter med bønner eller linser. Også i nord­afrikanske køkkener mødes gurkemeje og ligeledes i Thai­land. Her findes en hvid gurkemeje, der - hvis den kan fås - anvendes frisk.
I Danmark blev gurkemeje først kendt som krydderi i anden halvdel af 1900-tallet. I England hedder gurkemeje turmeric. Navnet er europæisk og menes at stamme fra det latinske terra merita (fortjenstfuld jord). I England bru­ges gurkemeje i sennepper og i den engelske specialitet pic­calilli, denne blanding af blomkålsbuketter, drueagurker, skalotteløg m.m. i en senneps-vinaigre-sauce, der trods sit italiensk klingende navn er 100% engelsk. I England har piccalilli været kendt siden 1700-tallet. Danskerne tog det til sig i begyndelsen af det 20. århundrede, hvor det under navnet pickles blev garniture til det kogte oksebryst.
Gurkemeje blev i ældre tid brugt til farvning af teksti­ler; men den gule farve er ikke så lysægte, og med de kemi­ske farvestoffers fremmarch i anden halvdel af 1800-tallet ophørte det helt. I fødevareindustrien har gurkemeje derimod været brugt længe, og det anvendes stadig. Farve stoffet - curcumine (E 100) - bruges bl.a. i sennep og i dansk remoulade.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Leksikon
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.505 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Lars Løkke’s parti Moderaterne
Effektiv reklame - klik her