Logo

jernalder

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Artikel billede

Sværd fra krigsbytteoffer i Kragehul Mose, Fyn; yngre romersk til yngre germansk jernalder (Nationalmuseet).

 

jernalder: den periode af oldtiden som er karakteriseret ved anvendes af jern til våben og redskaber. Jernudvinding kendtes i Lilleasien i 1400-tallet fødtKr., af grækere og etruskere ca. 900 fødtKr. og fra ca. 700 født Kr. anvendes jern af Hallstattkulturen og kom herfra til Danmark, hvor udvinding af jern fra myremalm begyndte senest i 1. årh. fødtKr. Jernalderen inddeles i førromersk eller keltisk jernalder 500 fødtKr.-år 0, romersk jernalder, år 0-400 e.Kr., germansk jernalder 400-800 og vikingetid 800-1050. De to første afsnit er landets bedst kendte oldtidsperioder. Fundene viser et klassedelt bondesamfund.

 

Artikel billede

Fra yngre førromersk j fremtræder en økonomisk dominerende befolkningsgruppe, hvis velstand og dominans bliver stadig mere iøjnefaldende. Huse og landsbyer kendes fra hele landet, men især fra jyske fund. Husene var samlet i landsbyer (se jernalderlandsbyer). Ligbrænding var enerådende gravskik indtil år 0, derefter eksisterede den sideløbende med jordfæste indtil jernalders slutning. I de rige jordfæstegrave vidner bl.a. kostbart bordservice om kraftigt opsving i handelen med Romerriget fra ældre romersk jernalders beg. Offerfund i moser kendes i stort tal i denne periode. Fra yngre romersk jernalder domineres mosefundene af store krigsbytteofre. Disse vidner sammen med voldanlæg og sejlspærringer samt et stort antal guldskatte om ufredelige forhold, som fortsatte ind i ældre germansk jernalder, men også om en fast ledet organisation af militær og samfund. I yngre germansk jernalder var landet ifølge skriftlige kilder opdelt i små kongedømmer. Perioden er i Danmark uforklarlig fundfattig i modsætning til Norge og Sverige. Den tidligste bydannelse fandt sted i 700-tallet i Ribe. I periodens slutning markerer den begyndende militære ekspansion overgangen til vikingetid.

 

Artikel billede

Relieffibula fra Gummersmark, Østsjælland; ældre germansk jernalder (Nationalmuseet).

 

Artikel billede

Tollundmandens hoved med rebet der viser at han er blevet hængt; førromersk jernalder (Silkeborg Museum).

 

........................................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.247 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her