Logo

MENNESKE IX NERVESYSTEMET II

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

MENNESKE IX NERVESYSTEMET II

 

Rygmarven består ligesom storhjernen af nerveceller og substans. I et tværsnit aftegner cellerne sig som et H-formet centrum med fire såkaldte horn.

Til rygmarven er sluttet 31 par rygmarvsnerver med ud- og indgående nervebaner. De udgående har nervecellerne i forhornet og forlader rygmarven gennem forrødderne; de giver impulser bl.a. til legemsmuskulaturen. Forhornene har også forbindelser med nervecellecentre, ganglier, tilhørende det autonome nervesystem (se nendfor).

De indgående nervebaner som formidler sensoriske impulser har deres nerveceller i udbugtninger på bag roden, såkaldte spinalganglier. Nerverne når rygmarven via bagroden.

 

MENNESKE IX NERVESYSTEMET IIMENNESKE IX NERVESYSTEMET II

Nervecellen består af et cellelegeme med flere små udløbere, dendritter, som leder indgående impulser samt en større, neurit, som udgående impulser følger. Kontakten med andre celler formidles af de såkaldte nerveender.

 

MENNESKE IX NERVESYSTEMET II

Lillehjernen samordner balance, legemsstilling og muskulaturens spænding. Et enkelt eksempel på denne halvt ubevidste kontrol vises skematisk herover.

Impulser fra stillings- og spændingsfølsomme muskeltene (1) og fra ørets ligevægtsorgan (2) samordnes i lillehjernen (3). Herfra går impulser dels til storhjernens bark (4) hvor stillings-ændringerne bliver bevidste, dels til de nerveceller i rygmarven (5) som styrer musklernes spændingstilstand.

Bevidste impulser fra hjernebarken (6 og 7) kan også direkte påvirke lillehjernens samordnende funktion respektive de muskelstyrende nerveceller i rygmarven.

 

Det autonome nervesystem styres af centre i hypothalamus og den forlængede marv.

 

MENNESKE IX NERVESYSTEMET II

Det autonome nervesystem

De indre organer styres af det autonome (»selvstyrende«) nervesystem, som er opdelt i to underordnede systemer med principielt modsatte virkninger. Det sympatiske nervesystem (rødt) stimulerer fx hjertet til at slå hurtigere, det parasympatiske nervesystem (blåt) holder igen. De sympatiske ganglier er koncentreret i en streng langs med rygsøjlen. Gennem en tilsvarende samvirken styres også de øvrige organer.

 


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 860 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad synes du om de nye skruelåg der skal sidde fast?
Effektiv reklame - klik her